Chris Rogers  |  Writer on architecture and visual culture

Face/Off

By Chris Rogers, Feb 16 2021 05:13PM

The National Gallery in London wants to remodel its Sainsbury Wing entrance by Venturi, Scott Brown and Associates from 1991 to give it greater presence on Trafalgar Square, improve the visitor experience once inside and better connect the Post-Modern extension in which it sits to the Victorian Wilkins building next door. The project is to be finished in time for the Gallery’s bicentenary in 2024.


Great controversy surrounded construction of the Wing almost a generation ago, although subsequent public acceptance, ongoing critical acclaim and award of the highest grade of heritage protection have all occurred since. Unfortunately, too, has the realisation that a quarter-century-old building no longer entirely works for today’s users, and so – a few years after Lloyd’s of London, who trod an identical path – another historic institution in the capital is faced with the need to alter an acclaimed, listed work by a ‘starchitect’.


Personally, today’s announcement comes as no real surprise. Although I’ve come to like the absurdly grand yet false perspective of the huge scala regia that gets you to the Wing’s upper floors (from whence the chronological sequence of galleries begins) whilst providing elevated views over the Square, the Wing entrance does fail in most respects. It’s in the wrong place in relation to the complex as a whole, far to the left of the main portico (which is after all on axis with Nelson’s Column), and is not actually in the Square at all. Already a storey lower than its traditional cousin and so lacking in presence, it’s additionally burdened with a kind of negative doorway, a vanishing void of black glass and steel unannounced by anything at all (intriguingly a model of the scheme before it was built is slightly more welcoming). Inside, I wonder whether the shop – a pale shadow, after two major redesigns, of the original and anyway replicated several times elsewhere in the building – is necessary any more. The lobby is just a space between that, the main stair rising to the right and another tucked away ahead that leads down to the main temporary exhibition space.

Pleasingly, if unexpectedly, the competition brief accepts all of this criticism and adds some more. The lobby is neither obvious nor visually connected with the main building, to which it is attached by a bridge link over the pedestrianised Jubilee Walk, cannot accommodate the necessary security screening facilities, fails to aid orientation and is uninviting and inflexible. Ways to address all of those points are keenly sought, therefore.


Beginning outside, I was pleased to see the brief confirm the Gallery’s ownership of the raised lawned areas immediately in front of the Wilkins building’s flanks, something I had doubts over when encountering slumbering individuals there the summer before last, and the strong suggestion that these elements might be modified and improved to help achieve that connection between the two blocks is to be welcomed. This would also tie together the ground level entrances either side of the Wilkins portico. There is also careful reference to the existing “black glass curtain wall that runs alongside the grand staircase” of the Wing, though perhaps ‘blank’ would be equally accurate as an initial descriptor since that is the unwelcome effect from the point of view of anyone looking from the Square. I would thus expect – as is now happening with many commercial PoMo buildings erected in London in the same era – removal of that glazing in favour of conventionally clear glass.




The same intervention is undoubtedly going to be applied at the entrance portal proper to mitigate what the brief bluntly refers to as its “fortress-like appearance, […] established by the gates and black-tinted glazing which prevent passers-by seeing in and create an off-putting impression”. Any more than that here would be difficult to pull off though given the very absence of trimmings is part of the architectural essence of the Venturi scheme. On the other hand, surely ADDING a pediment in a suitably contrasting material or style would be topping the joke…?


Inside I do not expect the shop to survive. It will be stripped out and the space used instead to solve some of those capacity problems – after all, the Louvre did the exact same thing beneath Pei’s pyramid, a contemporary of the Sainsbury, just a few years ago. What scope there is for altering room heights is unclear so anything more radical might not be possible, but some changes to the cloakroom and other spaces is probable; that much of the ‘structure’ visible in this area isn’t, in fact, but merely applied decoration is also pointed out, as is that Grade I listing being based on “the events surrounding the building’s commissioning and public debate” rather than its “actual architectural qualities”. Ouch.


Whatever happens the result will coincide with the rather more significant reorienting of the neighbouring National Portrait Gallery under its own scheme of works. Should be interesting.



Add a comment
* Required

Chris's first book examines the career and works of British architect Michael Pearson, the third generation to head the practice founded by his grandfather in 1904. Pearson's presidency of the Architectural Association and his pioneering and prescient Burne House building are covered.

 

"Throws light on significant achievements" 

 

 Patrick Duerden, Practice Director, Donald Insall  

   Associates

 

Black Dog Publishing, 2010  

 

ISBN  978 1 906155 73 5

PoP as pub - cr

Become an architectural detective with Chris's second book, investigating the styles of a thousand years of building in the world's most visited city from the middle ages to the present day. Illustrated and with photographs, maps and addresses, also included are a list of resources and a two-part introduction.

 

"A little gem"

 

Terry Philpot, Tablet

 

Ivy Press, 2016 with Larousse (French edition) and Akal (Spanish)

 

ISBN 978 1 78240 406 4  

 

cover apr 16

Chris's third book - a publisher's best-seller - reveals the hidden gems as well as the iconic landmarks of London's rich built history, from shops that survived the Great Fire to the 2012 Olympic village. Covering the West End, City and Docklands, the book follows the same format as How to Read Paris.

 

"Rather wonderful"

 

  – Don Brown, The London Society

 

Ivy Press, 2017  

 

ISBN 978 1 782404 52 1  

final cover L

Chris is one of more than a dozen specialists whose essays fill this fresh examination of the charms of Paris, which is edited by John Flower. Looking at the French capital's history, culture and districts, each item can be read in just half a minute and is  illustrated with its own collage-style spread.

 

Ivy Press, 2018  

 

ISBN 978 1 782405 44 3  

Portfolio - cover BSMC

Commissioned from Chris by the Chief Magistrate for England & Wales to mark the closure of Bow Street Magistrates' Court, this pamphlet celebrates the world-famous institution and its final home. It was given exclusively to guests at a commemorative reception.

 

"I really like both the research behind it, and its clarity and accessibility"

 

Susan Acland-Hood, Chief Executive, Her  

   Majesty's Courts & Tribunals Service  

 

Private press, 2006        

Building-for-Business-cover-scaled

The Twentieth Century Society’s new peer-reviewed Journal on commercial architecture in Britain since the 1920s includes Chris’s piece on Fitzroy Robinson's pioneering atrium buildings in the City of London. The piece is founded in original research including archive imagery, interviews and site visits.

 

Twentieth Century Society, 2020

 

ISBN 978 0 955668 76 0